Hetki sitten julkistettiin jälleen Mindsharen oma trendiraportti Culture Vulture (ladattavissa tästä) . Tämän kertaisessa Culture Vulturessa pohditaan globaalien kulutustrendien vaikutusta luksuskulutukseen ja luksustuotteisiin.

Raporttia lukiessa huomaa, kuinka saumattomaksi yleisen kulutustavaran sekä luksustuotteiden raja on hälventynyt. Tähän on suurilta osin vaikuttanut kehittyvien markkinoiden kasvava osuus kaikesta kulutuksesta. Tuotteet, joita aiemmin osti ainoastaan muutama henkilö, ovat nykyään saatavilla kaikissa maissa kaiken ikäisille kuluttajille. Myös muotitalojen toiminnan muuttuminen on vaikuttanut ilmiöön. Osassa mainoskampanjoita käytetään ”tavallisia” naisia malleina sekä muotitalot suunnittelevat myös edullisempia kokoelmia couture-kokoelmien rinnalle.

Myös luksuksen määritelmä on muuttunut. Dylan Jones osuu asian ytimeen määritellessään luksusta Culture Vulturen sivulla 29 … ”…real luxury is, these days, about having confidence in what you do. It doesn’t necessarily have to be expensive”.

Luksuksen muutoksen ollessa pysyvää, on tärkeää, että luksussegmenttien tavaramerkit ovat mukautuvia ja pyrkivät hyötymään yleisistä kulutustrendeistä. Sillä näin tekevät muut edullisemmat tuotemerkit kulutusmarkkinoilla. Kuten Martin Raymond, yksi the Futures Laboratoryn perustajista, kuvaa tilannetta: ‘Expectations of luxury are higher than ever and brands need to work hard to stay ahead. Today’s consumers arrive informed and sophisticated. Business as usual won’t cut it.’

Olemme koonneet muutamia huomion arvoisia seikkoja raportista, jos sinulla ei ole aikaa lukea koko raporttia.

Laydered Luxury- optimoi aikasi ja paranna kokemuksia. Luksus on entistä enemmän elämästä enemmän irti saamista. Chanelin lippulaivamyymälässä New Yorkissa on esimerkiksi kukkakoju sekä kynsisalonki, Louis Vuittonin myymälässä Shanghaissa aukioloaikoja on pidennetty iltaisin, jotta kohderyhmän kiireiset ostajat ehtivät myymälään.

Less is more- Kuluttajat eivät halua tuotemerkkien logojen näkyvän esimerkiksi laukuissa ja vöissä. Logojen toivotaan olevan hienovaraisempia ja fokus on ennemminkin laadussa ja käyttökokemuksessa. Less is more -trendi tarkoittaa myös sitä, että tuotemerkit auttavat kuluttajia rentoutumaan, poistamaan turhia häiriötekijöitä ja pitämään elämän paremmin hallinnassa. Tämä trendi on ollut näkyvissä jo pitkään, mutta nyt se on näkyvissä entistä selkeämmin ja se on nähtävissä yhä useammissa kategorioissa.

Cherry Picking- Sopivaa tietoa, jossa käyttömahdollisuus on tärkeämpää kuin omistajuus. Guccin bannerista kuluttajan oli mahdollista pinnata Pinterestiin mainoksessa näkyvä tuote. Pop-up on vakiintunut suuntaus, joka on etenkin ravintoloissa ja yökerhoissa näyttänyt toimivuutensa. Ikoninen parkkipaikka 1111 Lincoln Road Miamissa on hyvä esimerkki tästä.

Pride & Provenance- Tuotemerkin alkuperän korostaminen. Trendi, jota pitää arvossaan sekä kuluttajat että PR-neuvojat. Trendiin liittyy myös paikallisten tuotemerkkien tukeminen, joka haastaa oletukset maan identiteetistä. Anteliaisuuden, avoimen omistamisen sekä ihmissuhteiden merkitys kasvaa (niin luksusmerkeillä kuin tavallisillakin tuotemerkeillä).

The New Luxurians- myös tulevaisuuden kuluttajia on pidettävä silmällä! Vuonna 2018 tulee Millennials-sukupolvesta tärkein kuluttajaryhmä luksustuotteille. Kuten yllä on mainittu, tulee tälle kohderyhmälle olemaan tärkeää hienovaraiset logot, laatu sekä käyttömukavuus. Tuotteiden toivotaan korostavan persoonallisuutta. Voidaan myös olettaa, että nämä Millenialsit ovat se ryhmä, joka tulee ajattelemaan luototonta kuluttamista.